Historia fotografii z getta na Majdanie Tatarskim - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ta jest fotografia, jak byliśmy na Majdanku Tatarskim, na tej wsi –Majdan Tatarski. Majdanek jest concentration camp, Majdan Tatarski jest ta wieś, z której wyrzucili Polaków i nas puścili. Paręset rodzin, ich wyrzucili na ulicę. Didn’t care. Wyrzucili ich. Nie dali im gdzie mieszkać. Przyszli jednego dnia, powiedzieli im: „Wynosić się, bo ja potrzebuję te domy”. To ci ludzie, ci Polacy, nienawidzili nas jeszcze więcej, bo wyrzucili ich dla nas. To [na tym zdjęciu] jest ta policja [żydowska]. I to jest Jehuda [Trachtenberg], to jest ten mój przyjaciel. Ta cała młodzież, ja ich znałam wszystkich. I teraz bym nikogo nie poznała, kto jest kto. Po pierwsze są małe, niewidoczne twarze. To jest tyle lat. To było w 1942 roku. Teraz to już jest prawie siedemdziesiąt lat. To [zdjęcie] było [na...