Fałszywe dokumenty - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To jest mój dokument. Myśmy wszyscy, nie wszyscy, kto sobie tylko mógł pozwolić, gdzie miał możliwości, miał fałszywe dokumenty. Że jak uciekniemy z getta i nas złapie ten Niemiec, co tak nie poznaje Żydów, to mu pokazujemy ten dokument. Polacy poznawali, Niemcy nie. Ja jestem Polka. Czasami [działało], czasami nie. Były dwa dokumenty. Polacy sprzedawali nam te dokumenty [jak ktoś umarł]. Myśmy kupowali. Jak ten Niemiec mnie złapał i on nie był pewny, to wziął mój dokument do magistratu i ten dokument mu pokazał tak –ta pani żyła i ona umarła, bo tam jest zarejestrowane. Był drugi dokument, gdzie nie było [takiej osoby] - to fałszowali te dokumenty. One wyglądają identycznie. To jest sfałszowany, to jest prawdziwy. Ja miałam [takie sytuacje, że Niemiec sprawdzał mi dokument]. Ale nigdy nie wziął...