Żydowski policjant – Jehuda Trachtenberg - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Później poznałam Jehudę [Trachtenberga], co był tym żydowskim policjantem. Ale już wtedy byłam starsza. Wtedy już były inne czasy. Była wojna. Wtedy ja go używałam, potrzebowałam go. [Jak na przykład] prowadzili nas na Majdan Tatarski, to mówiłam: „Bądź pewny, jak tam siedzisz i rozdają mieszkania, to daj mi kogoś w mieszkanie, co jest porządny. Wiem, że będą dwie, trzy rodziny w mieszkaniu. Na to nie mam rady. Ale postaraj się, żeby mnie wpakowali jeszcze z trzema rodzinami że albo [je] znam albo [są] porządni”. Tak, że wszyscy używamy protekcji, kiedy możemy. To była moja protekcja wtedy. On mnie wyciągnął z tej linii, gdzie ten Niemiec chciał mnie wziąć do obozu. Tak, że to wszystko jest protekcja. On mi dawał znak, jak mówiono, że będzie dzisiaj w nocy...