Służąca Marysia - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Myśmy zawsze mieli służące. To ta służąca podawała [jedzenie do stołu]. Ja do kuchni nigdy nie weszłam. To jak weszłam, to by powiedzieli, co ty tam wchodzisz, to nie twój interes. Moja mama była w kuchni. Moja mama chodziła kupować. Służąca to była panienka do dzieci, jak byliśmy młodzi, później nie było. Była jedna pani, co przychodziła czyścić podłogi co tydzień, co dwa tygodnie. Praczka co dwa tygodnie. Była ta żydowska dziewczyna przez długie lata, co wychowała się ze mną, co była jak siostra. Jak ona wyszła [za mąż], to mama przyjęła inną kobietę. I była [u nas] polska dziewczyna ze wsi, co mieszkała cały czas i szła do domu na niedzielę i miała swój pokoik. Ona miała swój własny pokoik i ona nie jadła, służba w Polsce nie jadła z ludźmi. Ona nam podała do stołu, ale ona jadła wszystko to samo. I...