Bejla i Lejb Feldzamen – dziadkowie z Piask - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Moi] dziadkowie w Piaskach to dziadek się nazywał Lejb, a babcia się nazywała Bejla, Bejla Pesa. Oni też pochodzili z bardzo wybitnych Żydów, żydowskich uczonych rodzin, ale oni osobiście nie byli uczeni. Bo jak przyszło do nich, to już była szalona bieda i nie uczyli ich. Ja dużo o tej rodzinie nie wiem, bo mój ojciec dużo o tym nie mówił. W tamtych latach rodzice nie mówili o przeszłości, o rodzinie. Jak my mamy roots [korzenie] teraz, chcemy wiedzieć skąd pochodzimy, to wtedy nie istniało. Ja jestem, ty jesteś, goodbye, do widzenia. Tak, że dużo o tym nie mówili. Ale to co ja wiedziałam, co do mojego ojca, bo mi mama o tym wszystko opowiedziała. [Mój ojciec] się urodził w 1886 roku, to on miał dziewiętnaście lat i on nie chciał, ino żaden Żyd nie chciał, iść do wojska rosyjskiego. Bo wtedy by szedł do...