Bejla i Bencyjon Halpern – dziadkowie z Krasnegostawu - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja babcia była Bejla Pesa Halpern. Mój dziadek był Bencyjon Halpern. [Dziadek] był tym głównym rabinem w miasteczku w Krasnymstawie. Pochodzili wszystko z wielkiej rabinackiej rodziny, co u Żydów było jak pop, jak papież, jak ksiądz, i tak dalej. On studiował Talmud cały dzień. On właściwie nie pracował. Moja babcia była ta, co pracowała, co prowadziła interes. On był scholar, uczony. Tylko studiował całe jego życie. Studiował Talmud. W Talmudzie żydowskim, to każde zdanie ma interpretacje. Możesz myśleć to i możesz myśleć to. Tak, że dla mnie to jest głupstwo, ale oni mogą siedzieć nad jednym zdaniem i studiować, dwadzieścia ludzi, przez tydzień, przez dwa tygodnie i trudzić się, nie kłócić się, ale studiować co ta litera znaczy i co ta litera [znaczy]? Co oni, jak pisali ten Talmud, myśleli? Jak...