"Młodzież polska biła Żydów w Ogrodzie Saskim" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, Żydzi, antysemityzm, relacje polsko-żydowskie, Ogród Saski „Młodzież polska biła Żydów w Ogrodzie Saskim” Sobota w Lublinie, sobota po południu szczególnie, to był dzień, gdzie wszystkie żydowskie służące po obiedzie miały te wakacje parę godzin. [My], młodzież, myśmy nie wychodzili do szkoły w sobotę tylko w niedziele, [więc] też po południu szliśmy do Ogrodu. Wszystko [szło] do Ogrodu Saskiego. Ogród Saski dla nas wtedy przed wojną był piękny. Ale młodzież z uniwersytetu, co myśmy ich nazywali endecy, mieli zabawę. W sobotę po południu pomiędzy drugą a trzecią chodzili do parku, do Ogrodu Saskiego z tymi [kijami] - była ta gra w palanta,...