Poznanie pierwszego męża - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Rosji dużo więcej panów przeżyło niż kobiet, bo dużo więcej uciekło i zaczęli przyjeżdżać z powrotem szukać rodziny. Nasz dom był prawie jedyny dom, gdzie była starsza para, gdzie byli rodzice –wszystko byli młodzi. Tak że co wieczór u nas w domu mogło być trzydzieści, czterdzieści młodych ludzi, co teraz przyjechali z Rosji, się pytali: „Gdzie się idzie?” mówili: „Idź do Feldzamenów. Tam dostaniesz jedzenie” Moja mama gotowała zupy takie garnki i kto przychodził, powiedziała: „Pierwsze siądź i jedz, a później, jak nie będziesz głodny, powiedz mi skąd przyjeżdżasz, z Syberii, stąd, stamtąd” I to wszystko przychodziło i mój ojciec mówi: „Żadny z tych wszystkich młodych panów ci się nie podoba?” Mówię: „Nie. Jeszcze nikt mi się nie podoba” I to było tak całą zimę....