Wyzwalanie Warszawy i strach przed Rosjanami - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jest Powstanie Warszawskie, my wszystko czytamy, my wszystko słyszymy. My żyjemy wtedy z większą nadzieją. Później są bomby –Rosja walczy [ale Powstanie Warszawskie upada i wszystkich ludzi z Warszawy Niemcy wypędzają]. My nie byliśmy w Warszawie, myśmy byli Warszawa Praga, z rosyjskiej strony. I te bomby lecą i dom się trzęsie. I my siedzimy i schodzą wszyscy do piwnicy, do skrytki, bo bomby są i Polacy się strasznie boją Rosjanów. Bo zanim przyszli Rosjanie, przychodzą wiadomości, że Rosjanie to dzicy ludzie i oni gwałcą wszystkie dziewczynki i zabijają wszystkich chłopców, ale są dobrzy do Żydów. To teraz rola się troszeczkę zmienia. To teraz Julia mówi do mnie: „Powiedzcie Rosjanom, że myśmy byli dobrzy” Ja mówię: „Julia, nie bój się. Pani Julio, niech się pani nie boi” To w...