"Przekupka rozpoznała, że jestem Żydówką" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, Żydzi, przekupka, Niemcy „Przekupka rozpoznała, że jestem Żydówką” Ja sama chodziłam [po Warszawie] i jeden soldier widział młodą dziewczynę, podchodzi: „Heil Hitler!”Ja mówię: „Heil Hitler!”Po niemiecku: „Gdzie idę?”Ja mówię: „ Spazieren gehen”–ja mówiłam bardzo dobrze po niemiecku. Jak wojna się skończyła, ja przysięgam, ja zapomniałam ten język zupełnie, wyrzuciłam ten język, on dla mnie nie istnieje. „Gdzie idę?”„Na spacer”To mnie zaprasza do tramwaju, pełno Niemców, żołnierze, oni wszyscy: „Heil Hitler! Gdzie zostają wysyłani, oni zostają wysyłani do Rosji, oni szli na rosyjską stronę, oni mnie biorą do kawiarni, zapraszają mnie do...