"Niemcy złapali mojego młodszego brata" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, Żydzi „Niemcy złapali mojego młodszego brata” [Pewnego dnia] przyjeżdża Genevieve i ona mówi: „Wiesz co, przy getcie przyjeżdżają teraz furmanki ze wsi, chłopi, co chcą wziąć Żydów do siebie za pieniądze. Potrzebują pieniądze. I oni mają stodoły, oni mają domy daleko od miejsca i oni mogą was uchować i jednocześnie robić pieniądze” To my mówimy: „To my nie mamy rady” Kto idzie spotkać takiego [chłopa]? Moja mama nie może iść, ja nie mogę iść, bo mnie złamią. To moja mama mówi: „Ja pójdę” Mówimy: „Dla niej niedobrze” To mój brat mówi: „Ja pójdę. Ja wyglądam jak Polak. Ja jestem młody, ja mogę z nim mówić” On już ma w tym czasie prawie siedemnaście lat. On wychodzi z...