"Wszyscy kupiliśmy kenkarty" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, projekt Lublin. Pamięć Zagłady, Żydzi, ukrywanie się, fałszywe dokumenty „Wszyscy kupiliśmy kenkarty” W międzyczasie myśmy wszyscy kupili kenkartę, taką kartkę, że jesteśmy Polakami. Niektóre były fałszywe, niektóre były prawdziwe –to były, że ktoś umarł. Ja mam prawdziwą, bo była kobieta, umarła i jej rodzina sprzedała, myśmy zapłacili wtedy bardzo dużo. Ta młoda dziewczyna umarła, była chora i nie było medycyny, była biedna Polka, umarła i jej rodzina sprzedała kenkartę i myśmy kupili dla mnie jej kartkę. Jej imię było Irena Kwietniewska. I dzień jej urodzin był ten sam, ale rok był inny, tak że ja byłam o rok starsza, ale to nieważne, to naprawdę nie jest ważne. Ale...