Likwidacja getta na Majdanie Tatarskim - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja nie pamiętam dokładnie dnia, ale jednego dnia, to był październik, [z] końcem października, to były nasze święta Sukkot. I parę dni przedtem żeśmy, ci młodzi ludzie pomiędzy sobą mówimy, że są święta: „Zróbmy, zbierzmy się razem i zróbmy latkes na święta –te kartoflane placki. –To kto ma kartofle, kto ma trochę to...” tośmy się wszyscy zbierali, ktoś miał parę kartofli, ktoś miał trochę oliwy, ktoś miał trochę cukru. Żeśmy się zebrali u jednej koleżanki w domu, było jakieś dwadzieścia młodych ludzi. Jesteśmy tam jakieś dziesięć, piętnaście minut i ten mój znajomy przylatuje i mówi: „Idź do domu, obudź rodziców, ubierz co możesz, parę rzeczy. Jesteśmy otoczeni. Zobaczymy, co możemy zrobić” Wyglądamy –na tysiąc Żydów bez broni to przynieśli dwa tysiące Niemców, żeby nas otoczyć. Co my możemy im zrobić?...