Warunki mieszkaniowe w getcie lubelskim - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ta zima przyszła, później przyszło rozdawanie mieszkań. To gmina właśnie zaczęła rozdawanie mieszkań. Ta cała okolica, tam gdzie było to getto, to są stare domy, stare mieszkania, kanalizacja okropna była, tam tylko biedota mieszkała. Kto mógł sobie pozwolić, wydać jeszcze jeden grosz na coś, to tam nie mieszkał. Mieszkania były, że były trzy rodziny albo cztery do każdego mieszkania. Tam największe mieszkanie miało sypialkę, stołowy pokój i kuchnia –i to trzy rodziny. Ale mieszkamy, w porządku. W międzyczasie –jesteśmy tam parę tygodni –to Niemcy mieli dużo Żydów polskich, co mieszkali w Niemczech, to oni ich pozostawili na granicy, to oni ich na piechotę posłali po Crystall Nacht. Posłali ich do granicy i powiedzieli: „Do Polski. To jest twój,...