"Kogo się znajdzie poza Grodzką Bramą, będzie zastrzelony" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, projekt Lublin. Pamięć Zagłady, Żydzi, okupacja niemiecka, żydowski policjant, Trachtenberg, Jehuda „Kogo się znajdzie poza Grodzką Bramą, będzie zastrzelony” W jeden dzień wyszłam, żeby coś zakupić, byliśmy jeszcze u nas w mieszkaniu, i ja słyszę te horns, te tuby, ogłaszają: „Żydzi, idźcie do swojego mieszkania. Macie pół godziny wziąć co możecie i wrócić na Grodzką ulicę. Kogo się znajdzie poza Grodzką Bramą, będzie zastrzelony” Ja nie wiem gdzie moja mama jest, ja nie wiem gdzie mój brat jest. Wyszliśmy razem z domu, ale później żeśmy się rozdzielili. To ja latam jak wariatka i znalazłam brata i go złapałam za rękę i go ciągnę do domu, żeby wziął...