"Zapomniałam nałożyć opaskę i trafiłam do więzienia" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, projekt Lublin. Pamięć Zagłady, Żydzi, okupacja niemiecka, więzienie na Zamku Lubelskim „Zapomniałam nałożyć opaskę i trafiłam do więzienia” Jednego dnia ja poleciałam tam [pod Zamek z paczką dla brata] i padał deszcz i zapomniałam nałożyć –my od razu nosiliśmy tą opaskę z gwiazdą –ja zapomniałam nałożyć tą opaskę. Ja tak stoję, przychodzi Niemiec, łapie mnie za szyję tu, trzyma mnie za szyję, ciągnie mnie do bramy i mnie wrzuca. Naturalnie paczka wylatuje z mojej ręki, wrzuca mnie do więzienia. Ja nie wiedziałam co się stało. I jak mnie wrzuca, to tam stoi jeden Żyd, mówi: „Nie nosisz... Co się stało z twoją band...