"Mój ojciec i brat byli w więzieniu na Zamku Lubelskim" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Mój ojciec i brat byli w więzieniu na Zamku Lubelskim” Jeśli chodzi o ogólną populację Żydów, w tym czasie jeszcze nie było tak źle, bo wszyscy jeszcze mieszkali we własnych domach, niektórzy jeszcze pracowali, to było zanim się getto otworzyło –dla mnie wtedy się wojna zaczęła. Dlaczego? Bo mój ojciec i mój brat jest w więzieniu. I wzięli ich na Zamek lubelski. Zamek lubelski to było więzienie. To co my się od razu staramy zrobić? Połączyć się z jailer, ze strażnikiem. I przez znajomości, przez pieniądze –na wszystko trzeba dawać pieniądze. Więc moja mama wyciąga tą czarną godzinę i sprzedaje jeden pierścionek za jedną [informację]. „Daj mi kogoś, kto tam pracuje” Ten mówi: „Ja ci dam. To on kosztuje pierścionek” Przychodzi jeden pan, bardzo porządny, pracuje tam i nam...