Wybuch wojny we wrześniu 1939 roku - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój starszy brat był w Belgii, studiował [tam]. Pojechał do Belgii w 1938 roku, studiował tam cały rok, przyjechał latem na wakacje i pojechał z powrotem na drugi rok, 1939. Wojna się zaczęła i myśmy do niego dzwonili i mama mu powiedziała czy pisała list: „Nie przyjeżdżaj do domu. Zostań tam” Trzy dni czy cztery dni po okupacji otwieramy drzwi –on tam stoi. „Coś przyjechał?” To mówi: „Ja jestem najstarszy, ja należę w domu, żeby wam pomóc, żeby się zająć” Ja byłam młoda, miałam szesnaście lat. I wtedy miałam chłopca, miałam nowego chłopca, nowego przyjaciela i byłam zakochana po uszy, jak się ma szesnaście lat, to ja nawet o tej wojnie nie myślałam. Pierwsza bomba spadła na Lublin September pierwszy o dziewiątej rano. Myśmy...