"Jak wygracie mecz, będziemy mieli dużo kłopotów" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, Żydzi, antysemityzm, relacje polsko-żydowskie „Jak wygracie mecz, będziemy mieli dużo kłopotów” W szkole ja byłam dobra w sportach i ja byłam bardzo dobra w volleyball [siatkówkę]. Byłam w pierwszym roku gimnazjum i myśmy mieli grać przeciwko polskiej szkole. Przed pójściem do tamtej szkoły, przyszedł do nas nasz nauczyciel sportowy i powiedział: „Ja wiem, że możecie od nich wygrać, ale przegrajcie, bo jak wygracie, to będziemy mieli dużo kłopotów” Myśmy były młode –pierwsze klasy szkoły gimnazjum to czternaście lat –i poszliśmy grać. Najpierw zaczęliśmy przegrywać, później widziałyśmy jak one nie wiedzą co robią, to ta młodość przejęła i żeśmy przestały...