"Nad rzeką zaczęli rzucać na nas kamienie" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, dzieciństwo, Żydzi, relacje polsko-żydowskie, antysemityzm „Nad rzeką zaczęli rzucać na nas kamienie” W Polsce był cichy antisemitism stale, szczególnie po śmierci marszałka Piłsudskiego. Na przykład jak wychodziłam, jak żeśmy gdzieś szli, tośmy zawsze wiedzieli, że nie możemy iść w opuszczone miejsca, bo jak przyjdzie grupa młodzieży to bez powodu albo nas zbiją na kwaśne jabłko, albo zabiorą nam rzeczy, albo po prostu będą krzyczeć: „Żydzi, idźcie do Palestyny” albo „Christ zabójca” Ja miałam parę takich wypadków. Na przykład jak szłam do rzeki w Lublinie, parę razy szłam z dwiema koleżankami do rzeki w Lublinie –jak się nazywa rzeka w...