Moja matka – Ester Feldzamen - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja matka była zupełnie przeciwna. [Rodzice byli jak] woda i ogień. Moja mama tłumaczyła, ale jak coś było za ciężko, czy ona nie wiedziała jak wytłumaczyć, to odpowiedź była: „Jak wyrośniesz, to zrozumiesz” Jak coś było, powiedzmy nawet, seksualne kwestie, co dzieci pytają, to zawsze była odpowiedź: „Jak staniesz się starsza, to zrozumiesz”albo: „Tak jest napisane” Jak kwestia była co do religii: „Dlaczego mi nie wolno? Powiedz mi, co za robota jest przyszyć guzik? Co ja robię?”„Tak jest napisane. Nie wolno pracować. To jest praca. Ludzie zarabiają na życie, to jest praca” To ja mówię: „To pracujesz jak chodzisz na spacer?”„Też pracujesz. Choć na spacer to masz [przyjemność]” „Ja mam przyjemność z szycia” „To nie jest to samo. Tak jest napisane” To są trzy wyrazy. A to zamyka każdą...