Mój ojciec – Symcha Feldzamen - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W [późniejszym] życiu w Ameryce ja [tatę] nazywałam little Napoleon. Ja mu powiedziałam: „Tata, ty jesteś little Napoleon” To on mi odpowiedział: „To co w tym złego?” nie widział nic złego w tym. On, jak on coś uważał jest dobre, to to jest dobre and somehow jego wola, jego zdolności może też –bardzo zdolny człowiek, bardzo zdolny, matematycznie specjalnie, on mógł multiply to znaczy mnożyć, powiedzmy 253 z 330 i z something else. I on, zanim ja to napisałam, zanim to miałam na papierze, on to miał w głowie –on miał głowę jak maszynę. Jak myśmy przyszli ze szkoły czy jak moje dzieci ze szkoły tutaj powiedzmy, to najwyżej [punktów] to jest 100, mieli 97, to się pytał co się stało z tą trójką –on nie rozumiał, on nie miał cierpliwości dla kogoś innego, brak zdolności zrozumienia czegoś od razu. Jak on...