Babcia ze strony ojca - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja babcia była zawsze dużą kobietą, ona nie lubiała jeść –ona jadła cały dzień, bez przerwy. I ona nie jadła coś, co nie jest tłuste, ona lubiała mięso, że miało trzy centymetry tłuszczu i pół centymetra mięsa, tak że ona się naprawdę zabiła. Ona miała dwie córki i syna. To [po śmierci dziadka] ona jeszcze żyła cztery miesiące w każdym [dzieckiem]. Co trzy miesiące, co cztery miesiące, jechała - u nas cztery miesiące, i u jednej córki i do drugiej córki. Że myśmy byli zadowoleni z tego –nie. My, dzieci i moja mama też nie. Według tradycji żydowskiej i starej tradycji you have to, musisz oddać respect do starszej [osoby]. To nie była kobieta, co dałeś respekt spokojnie i bez trudności. Ona spała do dwunastej, leżała w łóżku do dwunastej. O dwunastej czy o pierwszej, jak przyszłam ze szkoły, to miałam wejść do jej pokoju,...