Dziadek ze strony ojca - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój dziadek, mego ojca ojciec, umarł jak ja miałam dziesięć lat. Mój ojciec ich wysłał do Ciechocinka na wakacje, nigdy nie zapomnę, i on był bardzo zdrowym człowiekiem ten dziadek. Mój dziadek z Krasnegostawu i babcia byli bardziej uczeni, większa arystokracja jak chodzi o uczenie. Mego ojca rodzice pochodzili z żydowskiej arystokracji, ale oni sami już nie byli tak uczeni. Mój dziadek, mego ojca ojciec, w Piaskach Luterskich posiadał olejarnię, oni robili oliwę. Jak [jego pierwsza] żona umarła –według żydowskiej tradycji, to jak jest młodsza siostra czy starsza, co nigdy nie wyszła za mąż, to ten mąż musi się ożenić z tą kobietą –to on się ożenił z jej siostrą. A moja babcia –rest in peace, Pan Bóg da –nie była najcieplejszą kobietą, ona nie lubiała być tą drugą. I dzieci od jej siostry już były starsze jak ona wyszła za...