"Należałam do zupełnie innego świata" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010 „Należałam do zupełnie innego świata” Podczas wojny stałam się blisko z jedną kuzynką, co była dwa lata starsza ode mnie. To już było podczas wojny, spotykaliśmy w złymi warunkami i ja dużo z nią mówiłam. I jak ja z nią mówiłam o tym, to ona ze mną mówiła, że ona się czuła niewygodnie, bo jej matka była chorowita kobieta, ale ona nie była chorowita jak chodziło o dzieci. Jej ojciec był bardzo zimnym człowiekiem albo był tak zajęty, żeby zarobić na życie, na chleb, że on nigdy nie miał żadnego stosunku z dzieckiem. I tam było siedmioro dzieci, ona była najstarsza, że ona się stała matką tych siedmioro dzieci, bo ta matka była chorowita i nie miała cierpliwości, i krzyczała na te małe dzieci. Tak że ona się...