Nauka i egzaminy w Gimnazjum Humanistycznym - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja zaczęłam szkołę, mój brat jest w drugiej klasie, mój brat kończy tą szkołę w 1937 roku, a w 1935 roku szkoła dostaje list, że prawa zostają zabrane. Nie mogą zamknąć szkoły, [ale] na koniec czwartej klasy to dostajesz świadectwo, to będziemy mieli nauczycieli z obcych szkół, musimy zdawać [egzaminy] przed tymi nauczycielami. Co rok na koniec klasy każda klasa miała przejść przez to prawo, będziemy mieli świadectwo czy żeśmy się nauczyli wystarczająco, że nasza szkoła nie uczy nas tylko żydowskiej historii, ale czy mamy wystarczająco wiadomości co do Polski –co rok. To idziesz tutaj i masz młodzież pierwsza klasa szkolna, druga klasa szkolna –bo jak wojna się zaczęła ja byłam w drugiej klasie –i nauczyciel przychodzi z początku roku i mówi nam: „Pamiętacie, pod koniec roku my wam nie damy te...