"Mama rzuciła się w życie społeczne" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, życie codzienne, dzieciństwo, życie społeczne, Feldzamen, Ester „Mama rzuciła się w życie społeczne” Prywatne życie dla mnie było bardzo dobre. Byłam jedyna córka. Bardzo bogaty, nie milionerzy, ale bogaty dom, ale także bardzo szeroki –moja mama wierzyła w dawanie, co po żydowsku jest cdaka, tzedakah, to jest hebrajskie słowo Ṣ'daqah, to znaczy jak według chrześcijanity mają dać dziesięć procent, tak samo jest u Żydów. Moja mama dawała co najmniej dziewięć. Moja mama dla mnie uważała, że jak ja dostaję nową sukienkę, co na święta, na wielkanocne święta i drugą jesienią, na Rosz Haszana –wystarczy, nie potrzebujesz więcej –czy raz sukienkę, raz bluzkę i...