"To jest na czarną godzinę" - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. USA 2010, życie codzienne „To jest na czarną godzinę” [Moja mama] wiedziała, co bieda może zrobić. Tak że ona nie chowała pieniądze, ona kupowała biżuterię, ale ona nigdy tej biżuterii nie nosiła –to się [trzymało] na czarną godzinę. Co ona kupiła, to ja: „Mama, mogę to zobaczyć?” „Tak” „Mama, nałożysz to?” „To jest na czarną godzinę. To nie jest do ubrania” Ona nie chciała, żebym ja była przyzwyczajona, że ja mogę poprosić o to –„Kochanie, to jest na czarną godzinę. To nie jest na noszenie –i ona była bardzo ostra. –To nie jest na noszenie. To jest na czarną godzinę” Ja nie wiedziałam, co to jest czarna [godzina]. Jako dziecko, co ma wszystko, ty sobie nie możesz wyobrazić co jest czarna...