Historia hrabiego Karwowskiego i kupna domu przy ulicy Narutowicza 22 - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dom na ulicy Narutowicza 22 należał do rodziny Karwowski. Karwowscy byli kuzynami Radziwiłłów. Oni byli szlachtą. Ich prapradziadek był king Radziwiłł. Kiedyś byli szalenie bogaci, ale jak ja pamiętam polską szlachtę, to młodzież, szczególnie mężczyźni, nie byli uczeni, żeby zarobić na życie, oni żyli z tego co posiadali i powoli, powoli, co posiadali stało się mniejsze i mniejsze. Ta rodzina, co została w posiadaniu [tego domu] to był ten ojciec, co był starszym panem, jego żona umarła i miał troje dzieci od pierwszej żony, co byli już dorośli. On był starszy pan i jak żona umarła, to jego dzieci wtedy byli jak teenagers, młodzieżą, to on chciał i miał panienkę, bo był system, że jak nie masz panienki do dzieci, to jesteś biedak, tak że mógł przyjąć powiedzmy kogoś, kto naprawdę nic nie...