Ślub rodziców w listopadzie 1918 roku - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W 1918 roku, raczej w 1917 rodzice [mojego ojca] powiedzieli: „Już masz wystarczająco być samym. W tym wieku chłopak się ma żenić, bo jak się nie będzie żenić, to w naszej tradycji to znaczy, że nie jesteś mężczyzną. Musisz zacząć rodzinę” I naturalnie znaleźli mu dziewczynę. Zaczęli szukać, bo w tamtych latach to bardzo rzadko chłopak spotkał dziewczynę, zakochał się, był ślub –to wszystko było poprzez swatka. I ten swatka znalazł tą dziewczynę, moją mamę, w Krasnymstawie. Zazwyczaj szukali chłopca i dziewczynę nie finansowo w tej samej pozycji, ale raczej kto był w rodzinie –czy to była rodzina powiedzmy szewców czy krawców, czy rodzina uczonych, rabinów. Moja mama i mój ojciec pochodzą z rodzin dużych rabinów. I to się spodobało im, rodzicom, tak że ta młoda para spotkała się raz w...