Przeprowadzka rodziny Feldzamen z Piask do Lublina - Sarah Tuller - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja jestem z urodzenia Sala, właściwe imię to była Sura, ale nazywali mnie Sala Feldzamen. Mój ojciec pochodzi z miasteczka Piaski Luterskie pod Lublinem. Moja matka pochodzi z Krasnegostawu, też koło Lublina, godzinę samochodem z Lublina, bardzo ładne miasteczko. Ja [miałam] sześć tygodni jak rodzice się przeprowadzili do Lublina i wynajęli mieszkanie na Narutowicza 20 na pierwszym piętrze. Ja naturalnie tego nie pamiętam, ale pamiętam, że tam się wychowałam jako dziecko. To był starszy budynek, trzy budynki. Mój ojciec już mieszkał w Lublinie i przyjeżdżał do Piask na sobotę i niedzielę. Bo w soboty nie pracował, to w piątek wieczorem zawsze przyjeżdżał z powrotem i w niedzielę w nocy jechał z powrotem do Lublina do interesu. Tam się mój starszy brat...