Pobyt w Warszawie w czasie wojny - Wiesława Majczak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[19]44 rok przeżyłam w Warszawie. W czasie powstania [warszawskiego] byłam na Pradze, między Szpitalem Przemienienia Pańskiego, gdzie byli Niemcy, a rzeźnią miejską, gdzie byli Polacy. Myśmy byli na takiej ziemi niczyjej. 11 sierpnia [powstańcy] przyszli po nas, kazali się spakować, że nas wyprowadzą. Moja matka i ciotka wiedziały już wtedy o Woli i powiedziały, że nie będą czekać. [Szliśmy] Brukową aż do Targowej, a Niemcy strzelali z wież świętego Floriana w Sierakowskiego. Czekało się odpowiednią ilość [czasu], bo oni musieli załadować [karabin] i wtedy można było przebiec na drugą stronę. W upał 11 sierpnia szłam calusieńką ulicą Grochowską aż na Wygodę pod Rembertów. Ale dzięki temu się uratowałam. Trafiliśmy do tak zwanego letniego mieszkania, gdzie była kuchnia dla...