Pobyt Żydów i wysiedlenia z domu przy ul. Kalinowszczyzna 4 w czasie wojny - Wiesława Majczak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na [Czwartku znajdował się] tak zwany biskupiak, budynek, [który był] w czasie wojny szpitalem niemieckim. W [19]42 roku Niemcy wysiedlili nas z budynku [przy ulicy Kalinowszczyzna 4], bo zajęli [go] dla pielęgniarek. Myśmy z moją matką dostały mieszkanie na Starym Mieście. [Wcześniej] Żydzi dali grube pieniądze, żeby [dom przy ul. Kalinowszczyzna 4] wszedł w ramy getta. Część z nich za grube pieniądze zamieniała się [mieszkaniami] z Polakami. Na moim piętrze mieszkał [żydowski] chłopiec, mój rówieśnik, z którym się spotykałam na balkonie; [jego rodzice] mieli przed wojną bardzo duży, piękny sklep papierniczy na Krakowskim Przedmieściu, naprzeciwko Świętoduskiej. Przed tym, [gdy hitlerowcy] wszystko wyrzucali i palili, matka tego chłopca zostawiła u nas w...