Mieszkanie w domu przy ul. Kalinowszczyzna 4 - Wiesława Majczak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Rodzice] prowadzili sklep [przy ulicy] Kalinowszczyzna 4. Na parterze był sklep, a myśmy mieszkali na drugim piętrze. To był tak zwany dom Vettera, tam były bardzo drogie mieszkania. Były [dwa] domy. To były tereny Vetterów i tutaj był ich magazyn piwa i wina. W czasie wojny do tego magazynu, ponieważ on był trochę w ziemi, chowaliśmy się w czasie bombardowania. Myśmy się wprowadzili w [19]38 r. To był nowy dom, gdzie się wpłacało kaucję i gdzie było drogie mieszkanie, bo pokój z kuchnią kosztował 45 złotych miesięcznie, to dużo. Pokój miał 25 metrów [kwadratowych], pięć na pięć, bardzo duży. Kuchnia była od podwórka i z kuchni wchodziło się do łazienki, która miała ubikację, nie było wanny, wanny były wspólne na parterze, a tam była umywalka. W kuchni był...