Dzieciństwo - Wiesława Majczak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłam się w Lublinie w lutym 1931 roku w dawnym szpitalu szarytek na ulicy Staszica. Najwcześniejsze dzieciństwo spędziłam w majątku Zemborzyce, gdzie mój dziadek był ogrodnikiem, sadownikiem, a moi rodzice dzierżawili duży sad owocowy i tak zwany warzywnik, czyli szklarnie i inspekty. Ja się tam wychowywałam, tam było moje najwcześniejsze dzieciństwo i najmilsze, najcieplejsze wspomnienia. Do dzisiaj pamiętam gdzie, co i jak stało w Zemborzycach. To był majątek państwowy i ośrodek doświadczalny SGGW i Puław. [Do dzisiaj zachował się] dawny spichlerz, kapliczka i słynna aleja kasztanowa. To był piękny majątek, gdzie mieszkali bardzo ciekawi ludzie, prowadzili doświadczenia dotyczące głównie nawożenia. Druga rzecz to doświadczalna obora, z której mleko sprzedawane było w Lublinie w aptece, bo to...