Komitet Założycielski "Solidarność" Pracowników KUL - Andrzej Peciak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
związek zawodowy Komitet Założycielski „Solidarność” Pracowników KUL W 1988 roku zaangażowałem się w coś takiego, co się nazywało Komitet Założycielski „Solidarności” na KUL-u. To była też piękna akcja wymyślona przez nas, magistrów na KUL-u. W 1988 roku zaczęły się rejestrować komitety założycielskie „Solidarność”. I wszędzie w Polsce odrzucano rejestracje na tej zasadzie, że nie było pluralizmu związków zawodowych, bo istniał jeden związek – OPZZ [Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych]. Np. w Stoczni Gdańskiej został odrzucony wniosek o rejestrację, dlatego że istniał OPZZ. I my wpadliśmy na genialny pomysł. Na KUL-u nie było żadnego związku, więc...