Pobyt w Paryżu - Andrzej Peciak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W 1984 roku udało mi się na papiery doktoranckie wyjechać do Paryża i tam się kręciłem, poznałem Mirka Chojeckiego, Sewka Blumsztajna, [Andrzeja] Mietkowskiego, Jakuba Karpińskiego, Irenę Lasotę. Byłem w Paryżu gdzieś od maja do grudnia, po śmierci [Jerzego] Popiełuszki wróciłem. Tam głównie pracowałem, a jak nie pracowałem, to tylko siedziałem i czytałem książki, bo miałem dużo czasu. Bywałem u Chojeckiego, u Blumsztajna, u tych wszystkich ludzi, więc też chłonąłem to, co oni mówili. Oni nawet się dziwili, kiedy w grudniu 1984 roku wracałem. Chojecki pukał się w głowę i mówił: „Andrzej, gdzie ty wracasz? Po cholerę?”. Ja mówię: „Jak to, po co wracam? To jest mój kraj, nie mój rząd, kiedyś się zmieni i wy wrócicie”. I jak się teraz spotykamy z Chojeckim czy Blumsztajnem, to właśnie sobie to...