Problemy z rozprzestrzenianiem się chorób - Jerzy Demetraki-Paleolog - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Choroby są napływowe i endemiczne, czyli te, które są właściwe dla naszego terenu. Ludzie po raz pierwszy się z tym spotkali, jak kolonizatorzy pojechali do Ameryki Południowej, gdzie choroba, przysłowiowy katar czy coś innego - Indian zabijała. Ale przy okazji przywieźli ze sobą choroby, z którymi Europejczycy sobie radzili, bo to miliony lat ewolucji, a Indian zabijały pokotem. I więcej te choroby ich wybiły, niż kolonizatorzy. Więc tak samo jest i tutaj. Tu zawsze na tym terenie były choroby i pszczoły nawet w stanie naturalnym, bez opieki człowieka przetrwały. To jest jeszcze kwestia, czy trzeba mieć stan zdrowia, żeby przetrwać, czy żeby dać wysoką produkcję. Bo pszczelarze mieli sto tysięcy sposobów i umieli te pszczoły utrzymać. To tak, jak szamani nawet w Południowej Ameryce czy gdziekolwiek potrafią jakieś...