Mówi się, że pszczoły w mieście muszą być łagodne - Jerzy Demetraki-Paleolog - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Cały czas słyszymy, że trzeba mieć pszczoły łagodne. Jedna pani z [pewnej] firmy z Wrocławia przyjechała do nas testować swój nowy lek. [Jak dotąd] testowała go u pszczelarzy właśnie i [tam] wszystko doskonale wychodziło. Gdy przyszła do nas do pasieki, to pierwszą rzeczą, jakiej doświadczyła był wstrząs, że my wychodzimy [bez ochrony] do pszczół. Na przykład jest już po deszczu, pszczoły siedzą, a my sobie idziemy i nic się nie dzieje. Ona była przekonana, że podobnie, jak przy jej pszczołach będziemy wkładać kombinezony, ubrania. Mówi się: „Pszczoły w mieście muszą być łagodne”. To znaczy, że ci wszyscy, którzy chcą mieć pszczoły na działkach, w mieście, [to dla nich] to jest warunek sine qua non, że absolutnie pszczoły muszą być łagodne. I w tym momencie muszą od kogoś wziąć materiał...