Plany zdobycia powielacza - Janusz Krupski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Oczywistym było to, że należy zdobyć sprzęt poligraficzny, bo książki czy pisma, które zamierzaliśmy wydawać, na czymś trzeba byłoby drukować, a tego nie można było kupić w sklepie. Pierwszym nasuwającym się pomysłem było zdobycie sprzętu poligraficznego na przeciwniku, tak jak to też zdobywano w czasie wojny. Ponieważ byłem synem ślusarza, miałem w warsztacie mojego ojca sprzęt, który między innymi mógł służyć do otwierania czy wyłamywania zamków, myślałem z [Bogdanem] Borusewiczem o tym, że przy pomocy tych narzędzi włamiemy się do jednej z siedzib Socjalistycznego Związku Studentów Polskich niedaleko pl. Litewskiego, gdzie znajdowało się kilka powielaczy. Przygotowywaliśmy taką akcję, zakupiliśmy linę, miałem przygotowane odpowiednie narzędzia. Ale po doprowadzeniu tych...