Inspiracje do działania ze strony wykładowców - Janusz Krupski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mieliśmy grono znakomitych wykładowców, ludzi nie tylko takich, którzy reprezentowali wysoki poziom naukowy, ale mieli także poważny dorobek życiowy. Bardzo wielu pracowników Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego w czasie wojny było w Armii Krajowej i na Sekcji Historii mieliśmy takich wykładowców, wspomnę mojego promotora, prof. Jerzego Kłoczowskiego, wybitnego historyka, kawalera Orderu Wojennego Virtuti Militari, uczestnika powstania warszawskiego, doktora Adama Stanowskiego, prof. Zygmunta Sułowskiego i prof. Władysława Bartoszewskiego. Prof. Bartoszewski prowadził na KUL-u cykl wykładów monograficznych o Polskim Państwie Podziemnym. Wspomnę tu o dwóch głównych kolegach, z którymi od pierwszego roku studiów...