Przyszłość kuśnierstwa - Leokadia Górniewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dokąd żyjemy, dotąd są nam potrzebne zawody, bezapelacyjnie. One muszą być. Nie wierzę, żeby przyszedł czas, kiedy w ogóle nie będzie kuśnierzy. Są nam potrzebne skórzane buty – skórzane, a nie plastikowe, bo noga musi oddychać. Musimy się ubrać. Panowie noszą skórzane kurtki. Teraz naprawdę nie ma komu wszyć suwaka czy wyczyścić skóry. Lubimy, żeby meble były obite skórą, ponieważ ładnie wyglądają. W samochodach siedzenia są poobijane skórą, motocykliści mają nią poobijane motory. Dla nich specjalne są szyte skórzane spodnie i kurtki. W tej chwili jest tragedia, bo ludzie noszą swoje skórzane rzeczy do pralni chemicznej. A one potem nadają się tylko do wyrzucenia. Bo pralnia chemiczna niszczy skórę. Skóra ma włókna kolagenowe. Jeżeli zostaną przepalone, to skóra nie...