Etapy pracy kuśnierskiej - Leokadia Górniewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedy przychodzi klient i przynosi swoje skóry, wtedy się z nim rozmawia i pyta: co by chciał z tych skór, kożuch (długi czy krótki), kurtkę czy skafander?, prosty czy wymodelowany?, jak się lubi nosić?, czy lubi kołnierz pod szyję czy z klapami? To jest bardzo ważne, ponieważ gusta są różne. Obsługa klienta i tak zwana reguła powrotu również są bardzo istotne. Ważne, żeby klientce czy klientowi podobał się dany wyrób. Trzeba być miłym i grzecznym w obsłudze, aby zachęcić klienta do zakładu i aby chętnie do niego wracał. I oczywiście należy wykonywać rzetelnie każdą pracę. Skóry muszą być mocne i ładnie wyprawione. Nie da się ich wykorzystać w stu procentach. Odcina się część karkową, boki z łapami, przy ogonie (to jest część...