Staż w Warszawie - Leokadia Górniewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po skończeniu szkoły w Puławach dostałam skierowanie do Warszawy na staż pracy. Stamtąd pochodzi rodzina taty. Tam mieszkałam i pracowałam najpierw w zakładach przemysłowych. W Milanówku czy w Brwinowie są też zakłady usługowe. Potem zaczęłam chodzić do liceum, ponieważ nie było tylu chętnych, żeby utworzyć klasę w technikum kuśnierskim. I skończyłam to liceum. Później pracowałam w zakładzie przy ulicy Emilii Plater. Tam wykonywaliśmy prace zlecone do Francji, do NRF-u, do Szwecji. To była bardzo ciekawa praca. Ci, którzy zamawiali (Niemcy czy Szwedzi), dawali swój materiał, swoje szablony i wzory. My tylko wykonywaliśmy prace na ich zlecenie. Tam wyszłam za mąż. Sprowadziliśmy się tu dopiero w latach 70. Postanowiliśmy z...