Nauka kuśnierstwa w Puławach - Leokadia Górniewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Szkołę kuśnierską w Puławach skończyłam w 1965 roku. Mieliśmy bardzo ciekawych nauczycieli. Uczyli nas pan Fijałkowski, pan Kociszewski, pan Gębala. Technologii uczył profesor Sztrauch, bardzo mądry człowiek. Natomiast rysunek zawodowy, plastykę mieliśmy z profesorem Załuskim, malarzem. Prowadził kółko plastyczne. Ja też tam byłam i mam od niego nagrody. Trafiłam naprawdę na bardzo mądrych ludzi. Mieszkałam wtedy w internacie. Po trzech latach zdałam tak zwaną małą maturę. Puławy są bardzo ładne. Właściwie nie miałam za bardzo czasu, żeby poznać to miasto, bo uczestniczyłam jeszcze w zajęciach pozalekcyjnych, w różnych kółkach zainteresowań. Park Czartoryskich jest bardzo ładny. Pamiętam, jak mieliśmy zdawać małą maturę, to chodziliśmy do parku pod kasztany i tam się uczyliśmy....