Dobry obraz szkół w PRL - Janusz Krupski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mam bardzo dobry obraz szkoły – i szkoły podstawowej, i Technikum Mechanicznego, które kończyłem. Często spotykam się z informacją o tym, że szkoła indoktrynowała, że jakby wpajała komunizm. Muszę powiedzieć, że od tej strony bardzo dobrze szkołę wspominam. Nie czułem żadnej indoktrynacji. W Technikum Mechanicznym w którejś z pierwszych klas padła propozycja, żeby uczniowie wpisali się do Związku Młodzieży Socjalistycznej, którą zdecydowana większość odrzuciła, natomiast nie mogę powiedzieć, żeby nauczyciele nas indoktrynowali. Co najwyżej, jeśli chodzi o historię najnowszą, jakby prześlizgiwali się po temacie, nie zgłębiając go; nie było wmawiania nam rzeczy, z którymi trudno byłoby się zgodzić co do prawdziwości faktów. Czasem nawet rozmawialiśmy z...