Poparcie rodziców dla własnych wyborów życiowych - Janusz Krupski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moi rodzice nie zajmowali się polityką i bali się tego, co robię, ale ja doświadczałem ich wsparcia, ich miłości. To było dla mnie bardzo ważne. To postawa bezwarunkowa, która dotyczyła wielu ludzi w różnych sytuacjach. Bez tego wsparcia byłoby bardzo trudno żyć. Mogę powiedzieć, że większość tych doświadczeń, mimo że były one bardzo trudne, były doświadczeniami bardzo pozytywnymi, ważnymi, budującymi. Niewiele rozmawiałem z moimi rodzicami na temat mojej działalności. Mój ojciec, rzemieślnik, był świadom tego, że komunizm jest czymś złym i mimo że bał się o mnie, to czułem jego wsparcie. Moja matka, która pochodziła ze wsi, miała niepełne wykształcenie podstawowe, kiedy rozpoczynałem działalność przy tworzeniu...