Pszczele produkty w domowym gospodarstwie - Czesław Król - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Żona piecze często miodownik. Miodem też słodzimy. Tylko do słodzenia najlepiej nadaje się miód wielokwiatowy. Bo jak się osłodzi kawę czy herbatę gryczanym, to nim zalatuje, ponieważ miód gryczany ma specjalny aromat. A jak się osłodzi wielokwiatowym, to kawa czy herbata jest słodka, nie ma tego aromatu. Miód jest zdrowy. Syn poławiał pyłek, ale ja nie mam czasu na poławianie. Pyłek trzeba co dwa dni czy nawet codziennie zebrać i wysuszyć. Przy tym jest dużo roboty. Miodu nie powinno się stosować leczniczo, tylko powinno się go zawsze wykorzystywać. On leczy wtedy, kiedy my nawet o tym nie wiemy. Mamy też propolis. Rozrabia się go na spirytusie. Potrzebny jest do wielu rzeczy, na przykład żeby posmarować ranę czy dodać łyżeczkę do herbaty, kiedy boli gardło. Niektórzy mówią, że jest dobry na...
CZYTAJ DALEJ