Zmiany na ulicy Zamojskiej - Marian Żydek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Były jeszcze takie budki handlowe, drewniane, nieduże. Takie, jak na targu kiedyś były. Jedna była tu, jak jest numer 10 i ten skwerek. Była przyklejona do tego budynku i tam mieszkali ludzie. A później dostali na [ulicy] Hutniczej mieszkanie, jak tam budowali te wieżowce, bloki. I oni tam poszli, [a te budki] zostały rozebrane. Druga była tu, [gdzie] jest w tej chwili Biedronka. Tam nie było tego dużego budynku, tylko jakieś domki. Nawet mój kolega miał zakład krawiecki w takiej budce. Naprzeciw niemu jest w tej chwili Wyższa Szkoła [Nauk Społecznych] - róg [ulic] Rusałki i Zamojskiej. Tu gdzie jest teraz ELDOM, naprzeciw mojego zakładu prawie, też były takie budki, ciastkarnia. Później wybudowali tam ELDOM i zlikwidowali to wszystko. Tam były te...