Krawiectwo od kulis - Marian Żydek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Na przykład] robi się jesionkę męsko-damską. Przy damskiej jesionce robimy jakieś kieszenie fantazyjne czy jak najprostsze, zależy co kto lubi. Dwie kieszenie – koniec. Przy męskiej trzeba zrobić jeszcze dwie pod spodem, tu jedną, tu drugą. Kołnierz męski jest inaczej i dziurki trzeba robić ręcznie przy męskim. A przy damskim robi się na maszynie. To jest delikatniejsze, ładniej wygląda taka dziurka. Kawałeczek materiału się kładzie, obszywa się. Znaczymy dziurkę, bierzemy kawałeczek materiału - nieduży kawałeczek, tniemy [go] w skos. Po lewej stronie trzeba, żeby była zaznaczona [dziurka], po prawej się znaczy i nitką się przeciąga, żeby było w tym samym miejscu. Przykładamy pod spód kawałek materiału i szyjemy dookoła. Dwa razy dookoła, przecinamy, wywracamy to. Najlepiej wyfastrygować, żeby ładnie...